Parteneriatul civil, respins de Senat. Condiția pe care au pus-o senatorii care susțin legalizarea uniunilor între persoane de același sex

Parteneriatul civil, respins de Senat. Condiția pe care au pus-o senatorii care susțin legalizarea uniunilor între persoane de același sex
Publicat: 01/04/2015, 09:32

În plină dezbatere europeană, problema legalizării, într-o formă sau alta, a uniunilor, fie ele căsătorii, fie parteneriate civile, stârnește controverse și în România. Cu un al doilea proiect de lege care ar reglementa parteneriatele civile, indiferent de orientarea sexuală a membrilor, aflat pe ordinea de zi a Senatului, deputatul Remus Cernea, inițiator, a încercat să-și convingă colegii de avantajele pe care o astfel de lege le-ar aduce.

„Această inițiativă reprezintă un pas moral și social important în România. În esență este vorba despre realitatea că foarte mulți cetățeni trăiesc împreună, fără a se căsători. Această propunere se referă la cei care nu se căsătoresc, dar locuiesc împreună în baza afecțiunii și acumulează bunuri în acest timp. Legea mea se referă la toți, nu doar persoanelor de același sex. România e una dintre ultimele țări care nu a legiferat acest lucru”, a spus Cernea, în plenul Senatului.

Senatorii care susțin parteneriatul civil

Cu o asemenea prezentare a reușit să-i și convingă pe unii colegi senatori de necesitatea adoptării unei legi care să reglementeze parteneriatul civil.

Primul care a luat cuvântul a fost liberalul Nicolae Vlad Popa și care, în pledoaria sa, a insistat asupra existenței unei realități, anume că foarte multe cupluri, în ziua de azi, nu se mai căsătoresc.

„Aceste relații e firesc să fie reglementate. Nu trebuie discutat în niciun caz în contextul definiției căsătoriei, al familiei, ci despre o relație specifică a unui parteneriat. Eu cred că trebuie făcută o dezbatere publică, trebuie să avem ceea ce cred eu o conlucrare. Este o relație socială care există și trebuie reglementată”, a spus el.

La rândul lui, social-democratul Georgică Severin a mers pe aceeași idee și a subliniat faptul că proiectul de lege nu se referă la căsătorie și că nu trebuie să existe teama de a legifera parteneriatul civil.

„Trebuie să remarcăm că vorbim la un text care se referă la parteneri, indiferent de orientarea sexuală. Nu-i putem obliga să se căsătorească, dar nu putem ignora că cei care nu se căsătoresc există. Ne ferim, evităm să discutăm acest subiect, evităm să-l legiferăm. Ne vom trezi în situația în care vom avea probleme de parteneriat civil între români și alte naționalități, să vedeți cum vor reacționa ambasadele și ce repede se legiferează. Nu trebuie să fim moraliști, sau să stimulăm ceva, ci să rezolvăm o problemă juridică”, a spus și Severin.

Și senatorul neafiliat Ioan Iovescu, credincios din fire, s-a pronunțat în favoarea acestui proiect, chiar dacă „Biserica îl va blama”. Are o singură obiecție: acele cupluri de persoane de același sex să nu poate înfia copii.

„Susțin inițiativa, cu toate că o să primesc voturi de blam din partea Bisericii. Singura mea temere este ca partenerii aceștia civili care vor beneficia de inițiativă să poată să înfieze copii. Nu vreau ca doi parteneri civilisă poată să formeze vreodată o familie”, a afirmat Iovescu.

Cine respinge ideea parteneriatului civil

Pe de altă parte, câștig de acuză, la votul final, au avut cei care resping în totalitate ideea de parteneriat civil. În această categorie, Titus Corlățean, Ioan Deneș și Sebastian Grapă.

Motivul cel mai des invocat a fost faptul că România ar trebui să încurajeze, mai degrabă, căsătoria (între un bărbat și o femeie), nu concubinajul.

„Viziunea mea social-democrată e ceva mai conservatoare și mai creștină. România trebuie să facă mai mult pentru consolidarea căsătoriei. Pentru societatea românească, o anumită stabilitate și consolidarea a căsătoriei este oportună”, a spus Corlățean.

Mai mult, unii senatori l-au acuzat pe Remus Cernea că vrea să păcălească plenul Senatului și că, de fapt, legea este destinată strict homosexualilor.

„Prin această propunere, se încearcă să se ascundă ideea de homosexuali. Îmbrăcată așa în parteneriat civil, inițiatorul încearcă să ducă în eroare plenul Senatului. Avem alte probleme mai importante, nu să legiferăm pentru homosexualitate”, a precizat senatorul Marin Nicolae.

Aceeași idee a prezentat-o și liberalul Ioan Deneș.

„Unii colegi sunt într-o confuzie, iar inițiatorul legii, îmbrăcând-o într-o haină europeană, vrea să legiferăm, de fapt, parteneriatul civil între persoane de același sex. E clar care e scopul legii, a găsit o formulă de a legaliza acele „căsătorii” între persoane de același sex. Această propunere legislativă nu crește morala acelora care ar pune în practică această lege”, a spus senatorul.

Proiectul de lege a fost respins de Senat, fiind înregistrate 49 de voturi „împotriva” proiectului, opt voturi „pentru” și trei abțineri. Inițiativa legislativă va merge la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

Amintim faptul că, pe 12 martie, Parlamentul European a adoptat un raport nelegislativ pentru drepturile omului, în care a fost inclus și un amendament dedicat încurajării statelor membre pentru a încuraja și a accepta uniunile între persoane de același sex. Pentru acest paragraf au votat favorabil 24 de europarlamentari români.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator între o...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Statul NU mai plătește BANII. Românii trebuie să se grăbească. Termen limită: 7 iunie
Metode naturale care te scapă de țânțari. Funcționează și în cazul muștelor
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
×